نوک چینی طیور و عقیم سازی حیوانات اهلی دو روی یک سکه هستند نویسنده: سپهر سلیمی - جمعه ۱٩ آبان ۱۳٩۱
یکی از کارهایی که همواره مورد انتقاد دوستداران حیوانات بوده است عمل «نوک چینی» در صنعت پرورش طیور است. عکس های متعددی از این کار در صفحات مختلف به اشتراک گذاشته می شود و بسیاری دانسته و نادانسته از این عمل انتقاد می کنند. با این حال نوک چیزی مزایایی هم دارد و در واقع نوک چینی برای بهبود شرایط زندگی طیور صنعتی انجام می شود.
نظیر چنین حالتی نیز برای عقیم سازی وجود دارد. اما بر خلاف نوک چینی، عقیم سازی کمتر مورد انتقاد قرار می گیرد و حتی گاهاً از سوی برخی از حامیان حیوانات به عنوان عملی مفید و در راستای حمایت از حیوانات شناخته می شود.
در ادامه مطالبی در خصوص مزایا و معایب این دو عمل آورده شده است که نشان می دهد در عمل تفاوت چندانی بین این وجود ندارد و هدف از انجام هر دو کسب سود برای صاحبان هر دو صنعت پرورش طیور و پرورش حیوانات خانگی است:
نوک چینی
به منظور جلوگیری از همدیگر خواری که در همه سنین وجود دارد نوک چینی انجام می گیرد .منظور از نوک چینی خوب این است که تا حد امکان نوک چینی با استرس کم همراه باشد ، نوک طیور طوری قطع گردد که دیگر رشد نکند . این امر به وسیله قطع صحیح و دقیق و داغ نمودن محل نوک چینی امکان پذیر است .
مزایای نوک چینی:
1- نوک زدن به پا کاهش می یابد .
2- استرس کمتری به گله وارد می شود.
3- باعث جلوگیری از پر کنی و همدیگر خواری در سنین اولیه می شود .
4- راندمان غذای به علت کاهش ریخت و پاش دان بهتر می شود.
5- چون تعداد کمتری از طیور از گله حذف خواهند شد در صد زنده مانی بالاتر خواهد بود.
6- یک نواختی گله بهتر می شود .
معایب نوک چینی :
1- وزن جوجه ها برای مدت یک تا دو هفته پس از نوک چینی کاهش خواهد یافت .
2 - پس از نوک چینی برای مدت طولانی رشد کاهش خواهد یافت و حدود 10الی 20 هفته بعد این کاهش جبران می شود .
3 - نوک چینی ممکن است باعث تاخیر در بلوغ جنسی شود .وزن بدن در هنگام بلوغ کاهش یافته و تولید تخم مرغ را نیز کاهش می دهد. ولی نوک چینی تاثیری بر اندازه تخم مرغ نخواهد داشت .
عقیم سازی
مزایای عقیم سازی:
- از بین رفتن احتمال سرطان بیضه (که البته بیشتر خوش خیم هستند.) البته توجه داشته باشید که در مورد انسان هیچگاه بیضه را برای جلوگیری از ایجاد سرطان بیضه خارج نمی کنند اما در مورد حیوان بی رحمانه این کار انجام می شود.احتمالا انسان ،حیوان را فاقد درک و شعور وهر گونه حق و حقوقی می پندارد که اینگونه برای او تصمیم می گیرد.
- کاهش احتمال سرطان پستان (اگر زیر 30 ماهگی انجام شود) تنها 50 درصد از تومورهای پستانی ممکن است بدخیم شوند و فقط نیمی از آنها احتمال سرایت به سایر اعضای بدن را دارند.
- کاهش احتمال سرطان تخمدان، رحم و عفونتهای رحم (پیومتر(.
- کاهش احتمال بزرگ شدن و التهاب خوش خیم پروستات.
- کاهش احتمال تومورها در اطراف مقعد.
- کاهش علامت گذاری (البته اگر زیر سن بلوغ عقیم شده باشند و حیوان انجام این کار را یاد نگرفته باشد، در غیر این صورت معمولا این رفتارها ادامه مییابند، فراموش نکنیم که این رفتارها جزئی از طبیعت حیوان هستند)
- اخته کردن به طور 100 درصد در سگهای نر احتمال سرطان بیضه را از بین میبرد و در سگهای ماده احتمال سرطان و عفونت رحم و تخمدان صفر میشود. علت این است که اصلاً بیضه و رحم و تخمدانی در بدن حیوان وجود ندارد که دچار بدخیمی یا عفونت بشود.
- در سگهای نر هم احتمال بدخیم شدن بیضهها بیماری متداولی نمیباشد و خیلی از سگها در سن بالا دارای تومورهایی در بیضه هستند که علامتی نداشته و اغلب هیچگاه کشف هم نمیشوند.
معایب عقیم سازی:
- کاهش طول عمر.
- افزایش بیاختیاری ادرار به خصوص در خواب. مادههای عقیم شده 8-7 برابر مادههای نرمال، دچار بیاختیاری ادرار میشوند.
- افزایش چاقی. در اثر عقیمسازی انرژی حیاتی سگها کاهش یافته و از تحرک و فعالیت آنها کم میشود و از طرف دیگر اشتهای آنها نیز افزایش مییابد.
- افزایش احتمال سرطان استخوان، طحال و تومورهای اطراف مقعد (در مادهها(
- افزایش احتمال سرطان بد خیم پروستات. سگ های اخته شده نر 4 برابر بیشتر از سگهای نر سالم دچار سرطان بدخیم پروستات می شوند. 6
- افزایش احتمال سرطان مثانه تا 4 برابر میشود.
- افزایش احتمال همانژیو سارکومای قلبی.
- افزایش احتمال در رفتگی کشکک زانو patella در سگهای سایز کوچک و متوسط.
- افزایش احتمال واکنشهای نامطلوب نسبت به واکسنها و تغییراتی که در سیستم ایمنی بدن آنها ایجاد میشود.
- افزایش التهاب پانکراس در سگهای ماده.
- افزایش پرخاشگری و یا ترسو شدن.
- افزایش شدت بیماریهای ادراکی در سگهایی که نشانههای بیماری از قبل تظاهر کرده است. (در انسان هم خارج کردن رحم، تخمدان و کمبود استروژن، احتمال ایجاد بیماری آلزایمر و پارکینسون را افزایش میدهد.(
- افزایش عفونتهای مکرر مجرای ادرار در مادههایی که زیر سن بلوغ عقیم شدهاند.
- احتمال ایجاد کم کاری تیروئید در مادهها.
- تغییرات در شخصیت حیوان، در مورد تعیین جنسیت خودش دچار سردرگمی میشود.
- ترس از صدا در آنها بیشتر میشود.
- به علت فقدان هورمون تستوسترون، توده عضلانی کاهش مییابد، تراکم استخوان کاهش مییابد و احتمال پوکی استخوان (استئوپروز) زیاد میشود.
- سگهای عقیم شده، در سن های بالا بیشتر دچار درد ناشی از آرتروز میشوند چون عضلات آنها به طور کامل تکامل نیافته و قادر به حمایت کردن مفاصل نیستند.
- در بعضی سگ ها ریزش مو و کچلی زیاد میشود.
- بعضی سگ های نر اخته شده، بوی سگ ماده میدهند و سگ های نر اخته نشده را به خود جذب میکنند.
- سگ های ماده عقیم شده برای سگ های نر، فاقد جاذبه میشوند
- گاهی برای درمان عصبی بودن یا پرخاشگری ناشی از ترس، عقیم کردن را توصیه میکنند که البته این کار درمان مناسب نیست. این حالات ناشی از اجتماعی نشدن سگ در زمان کودکی بوده و ربطی به وضعیت هورمونی او ندارد و نیاز به رفتار درمانی دارد.
- وقتی سگ در موقعیتی قرار بگیرد که خطری را احساس کند (مثلا از حضور انسان یا حیوان دیگری) اگر آزاد باشد فرار میکند. اما اگر به قلاده و زنجیر بسته باشد، راه فرار ندارد و مجبور به حمله و پرخاشگری میشود که ربطی به هورمون ها ندارد، اخته و عقیم کردن حتی میتواند پرخاشگری را تشدید کند.
- بعضی سگ ها وقتی مدت زیادی در خانه تنها میمانند، وسایل خانه را تخریب میکنند و در اصل صاحبان آنها نیاز به تغییر رفتار با سگ را دارند و یا در صورتی که توانایی یا شرایط نگهداری از حیوان در شرایط مطلوب را ندارند بهتر است از سرپرستی و نگهداری حیوان صرفه نظر کنند.
- در مورد مشکلات رفتاری سگ ها باید به دقت رابطه سگ و صاحبش بررسی شود تا علت اصلی پیدا شود. اکثر مشکلات رفتاری سگ ها به کافی نبودن اطلاعات صاحبان آنها از چگونگی رفتار با سگ بر میگردد.
- در سگ های ماده عقیم شده، افزایش پرخاشگری و اضطراب ناشی از تنها ماندن به خصوص اگر زیر یک سالگی عقیم شده باشند مشاهده شده است.
- سگ های عقیم شده ممکن است نسبت به صاحبانشان حالت تهاجمی بیشتری پیدا کنند، نسبت به سگهای دیگر پرخاشگرتر یا ترسوتر بشوند، نسبت به لمس یا نوازش حساستر شوند.
- برخلاف تصور عامه، سگ های عقیم شده از نظر رفتاری بدتر میشوند. سگهای نر اخته شده نسبت به سگهای نر سالم حساسیت زیادی پیدا می کنند. بعضی از آنها بیشتر از قبل سروصدا میکنند تعداد گاز گرفتگی ها بیشتر میشود، سگ های سالم و عقیم نشده، یک سوم سگهای عقیم شده دچار اضطراب ناشی از تنهایی میشوند، در اروپا که سگها خیلی کمتر از آمریکا عقیم هستند، این مشکل کمتر دیده میشود.
- رنگ مو و رشد موها میتواند دچار تغییر شود.
- تمام اعمال جراحی دارای ریسک خونریزی و عفونت هستند. احتمال مرگ ناشی از بیهوشی در تمام جراحی ها وجود دارد.
- عقیم سازی در زیر سن بلوغ مانع از تکامل خصوصیات وابسته به جنس میشود مثلا پهن بودن استخوانهای ران و جمجمه و قفسه سینه و رشد و تکامل عضلانی، سگهای عقیم شده بلند قدتر میشوند. و هر چقدر قد سگ بلندتر باشد عمرش کوتاه تر است.
- عقیم سازی زیر سن بلوغ باعث افزایش مشکلات ارتوپدی میشود. در سگهای ماده عقیم شده خطر ابتلا به سرطان عروق طحالی و نیز سرطان مجاری صفراوی افزایش می یابد. سگهای ماده عقیم شده به میزان بیشتری در معرض ابتلا به میاستنی گراویس و پانکراتیت قرار دارند. در سگهای ماده ای که در سن کم عقیم شده باشند، خطر ابتلا به درماتیت پیرامون فرج، التهاب مهبل، التهاب مثانه و عفونتهای مکرر مجرای ادراری، افزایش می یابد.
http://animal.persianblog.ir/post/779/
نظرات شما عزیزان:
|